Zangcoach

Een van mijn favoriete bezigheden is het werken met mens en stem. Als coach/docent van onder meer sprekers, zangers (professioneel) amateurzangers en kinderen, is het mijn taak om het zingen zo tastbaar mogelijk te maken. Het maakt vaak niet uit om welk stemtype het gaat; ik zoek naar die methode die de leerling op de een of andere manier raakt. Veelal gebeurt dit in de puurheid van uitleg en oefening. In iedereen zit iets ‘eigens’ dat mijn nieuwsgierigheid opwekt en waar ik graag mee aan het werk ga.

Wanneer je je gaat verdiepen in de stem, kom je er dikwijls achter dat je deze eigenlijk maar weinig kent. Stem? Het is iets in de keel en heeft met adem te maken. Nou, dat klopt! Het is zo’n vanzelfsprekendheid dat we spreken maar het hoe en waarom en hoe we dit kunnen inzetten in ons dagelijks leven, werk, school, is bij de meesten totaal onbewust. Bij geboorte is het eerste cadeau dat we krijgen de adem. Vervolgens testen we de stembanden in een heerlijk levendige gil 🙂 en vervolgens leren we spreken, vooral niet te luid want dat is niet netjes…

Adem en stem verbinden
Voor mij als docent/coach is het de uitdaging adem en stem, met respect voor de persoon, te verbinden. Dat is een interessant proces. In de adem leer je namelijk veel over jezelf. Door invloed op je adem te verkrijgen, zul je niet enkel je stem beter gaan gebruiken, maar deze ook doelmatiger kunnen inzetten, beter kunnen omgaan met stress en zenuwen of een betere hardloopprestatie leveren.

Natuurlijk is het van belang om het technisch aspect helder weer te geven. Het ‘lastige’maar tevens boeiende van zingen en spreken is dat het in ons lichaam gebeurt. Je kunt niet tijdens het oefenen je stembanden bekijken of ze wel in de juiste positie liggen. Ook adem is niet te zien, je voelt het. Door duidelijkheid te bieden over wat er geoefend wordt, help ik de leerling beeld te vormen over wat er in zijn/haar lichaam plaatsvindt. Immers, weet wat je leert, dan leer je beter.